Umíme i skvělý kafe.

Věděli jste že káva je ovoce? Máte snad rádi hořké ovoce? My ne, proto jsme se rozhodli jít cestou moderní přípravy kávy, kde vyniknou její ovocné tóny.

V Dobrotéce na Žižkově jsme se spojili s těmi nejpovolanějšími – s kluky z  Candycane coffee, kteří opravdu vědí, co dělají. Je to malá česká pražírna výběrové kávy, praží po malých várkách čili se nemůže stát, že byste dostali zrnka, co ležela rok v regálu.

Není káva jako káva.

světlé vs. tmavé pražení

Donedávna v Čechách převládala káva připravovaná tzv. italským způsobem. Taková káva je pražená při vysokých teplotách do tmavé barvy. Pražení zvýrazní hořkost a zemité tóny a potlačí přirozenou chuť kávy.

Modernější způsob, na který narazíte převážně ve Skandinávii, ale nyní už v podstatě po celém světě, je světlé pražení kávy při nižších teplotách. Světle pražená káva nechá vyniknout širokou paletu chutí – od citrusových tónů, po třešně, čokoládu, turecký med a karamely.

arabica vs. robusta

Ve světě dominují dva druhy kávovníků – kávovník statný (robusta) a kávovník arabský (arabica). Ty se liší podmínkami pro pěstování, tvarem plodů, chutí ale třeba i obsahem kofeinu.

Robusta roste v nížinách a snáší vyšší teploty. Její pěstování je jednodušší, protože obsahuje větší množství kofeinu, který působí jako přirozený pesticid a chrání ji před škůdci. Chuť kofeinu je hořká, proto i káva z robusty nabídne hořkou až dřevitou chuť. Sklizeň je prováděna převážně strojově.

V supermarketech koupíte mletou kávu z Robusty a její kvalita není nic moc. Zrna jsou většinou přepražená, aby se sjednotila jejich chuť a zakryly se nedostatky. Na trhu lze sehnat i výběrovou robustu, která je srovnatelná s kvalitou arabiky, ale je to spíše výjimka.

Naproti tomu Arabica roste ve vyšších polohách, vyžaduje chladnější klima a je náročnější na pěstování. Protože Arabica dozrává pomaleji než Robusta, má čas vytvořit v zrnkách komplexnější a rozmanitější chutě – ovoce, květiny, čokoláda a koření. K tomu má zhruba poloviční obsah kofeinu. Oproti Robustě obsahuje zhruba dvojnásobné množství cukru, proto ji nemusíte sladit ani přidávat mléko. Sama o sobě chutná skvěle.

co používáme u nás

My používáme 100 % arabiku. Ta neodpouší baristické chyby, ale když se správně udělá, nabídne jedinečný chuťový zážitek.

Na mlýnku střídáme Del Paraiso – Guatemalu, ve které najdete sušené ovoce, čokoládu a karamelky s Las Nubes – Salvádorem, který chutná po tureckém medu, čokoládě a oplatkách.

Do nabídky jsme zařadili i Decaf de Cana z Kolumbie, který chutná po malinách, mléčná čokoládě a nutelle.

Káva doma vs. z kavárny

Příprava kávy je alchymie a na její chuť má vliv mnoho faktorů. Voda, samotná káva, její skladování, správné namletí, doba extrakce, správné spojení s mlékem a servis.

Doma si těžko připravíte kávu na bázi espressa jako v kavárně. Pojďme se podívat, na ty nejzásadnější věci.

Voda je základ. Každá lepší kavárna má speciálně upravenou vodu, která proudí do kávovaru, aby výsledná káva měla optimální chuť.

Další klíčovým a za nás nejzásadnějším faktorem je správné namletí kávy. Káva by měla být namleta přesně pro potřebu konkrétního kávového nápoje a mletí by mělo být rovnoměrné. Příliš najemno namletá káva bude především hořká, příliš nahrubo namletá káva naopak nebude mít výraznou chuť.

Extrakce kávy. To nejlepší espresso vyrobíte při tlaku 9 barů. Profesionální kávovary mají tlak 9 barů a udrží ho konstantně. Domácí kávovary mají tlak kolem 15 barů a v průměru se dostanou na požadovaných 9 barů. A to je rozdíl.

Spojování espressa s mlékem

Sami jste už určitě zjistili, že vyšlehat mléko do optimální konzistence je fuška. A ještě navíc ho správně smísit s espressem vyžaduje léta praxe a zkušeností. A kdo na to má doma čas?

A to je teprve začátek. S kávou je to stejné jako s vínem. Je to věda. Ale když zajdete k nám, nic z toho nemusíte řešit a vychutnáte si kávu jak má být.

Káva na doma.

Čerstvě praženou kávu si u nás můžete koupit i domů. My doporučujeme 100 % arabicu HOMEOFFICE – čerstvě praženou kávu z Brazílie, která je vhodná právě do domácích kávovarů.

Když už se na voňavý šálek kávy nedostanete k nám, tady jsou naše tipy, co dělat doma, aby i káva připravená u vás doma chutnala skvěle.

Základem je kvalitní surovina.

Kávu připravujte vždy z čerstvě namleté kávy. Nikdy ji nemelte dopředu.

Čerstvě praženou zrnkovou kávu prodáváme i s sebou domů. Zrnka by měla být cca 2– 3 týdny po pražení. Kávu uchovávejte ve světlo a vzduchotěsné nádobě.

Investice do kvalitního mlýnku.

Jak už jsme zmínili, správné namletí kávy je důležitější než samotný kávovar. Proto investice do kvalitního mlýnku s mlecími kameny se vyplatí.

Voda.

Kávu vždy připravujte z čerstvé vody. Ideálně filtrované.

Čistota půl zdraví.

Nezapomeňte svůj kávovar pravidelně čistit. Ideálně na denní bázi. A jednou za čas i odvápnit.

Pokud nechcete investovat do kávovaru nebo máte radši jemnější kávové nápoje, v dalším článku se podíváme na přípravu filtrované kávy a její varianty.

Pokud nechcete investovat do kávovaru nebo máte radši jemnější kávové nápoje, v dalším článku se podíváme na přípravu filtrované kávy a její varianty.