Cena a kvalita burčáku – burčákový průvodce II
V prvním díle burčákového průvodce jsme vám prozradili, jaká byla letošní sezóna, kdy burčák čekat a jak na jeho nákup. Tentokrát se podíváme na to, jaká je cena burčáku, jeho složení, množství alkoholu v burčáku, zdravotní účinky a tipy na skladování, abyste předešli pověstným burčákovým explozím. Na světě je už i třetí díl tohoto seriálu, ve kterém jsme se podělili o návod, jak si doma vyrobit vlastní burčák z hroznů, případně „burčák“ z jablek.
Jak poznat kvalitní burčák?
Dejte si pozor na název. Není burčák jako burčák. Pravý český burčák by měl nést označení burčák. Na trhu se můžete setkat se zkvašeným moštem – jedná se o hrozny, které nepochází z České republiky nebo dokonce může jít i o jiné ovoce.
Prodejci zkoušejí různé triky, jak zákazníky ošálit. Setkali jsme se např. s bručákem. Na první pohled si jiného nápisu nemusíte všimnout, ale v lahvi burčák určitě nebude. Proto jednoznačně doporučujeme číst označení nebo etiketu.
Burčák by měl mít mléčnou krémovou až světle žlutou barvu. Hnědá barva může být známka starého burčáku nebo přítomnosti jiného ovoce. Měl by krásně vonět po hroznech a kvasinkách. Vůně jablek či jiného ovoce není žádoucí. Jemný zákal nemusí být vadou.
Jaká je cena burčáku?
Rozpětí ceny na trhu je poměrně široké – od 60 Kč/litr po cca 150 Kč/litr. Na první pohled se může zdát, že burčák je to nejlevnější, co může vinař nabídnout. Opak je však pravdou. Surovina je stejná jako na víno. O co více burčáku vinař na trh dá, o to méně vína vyrobí. V čem je tedy rozdíl? Zásadní vliv na jeho kvalitu i cenu má to, co se s burčákem děje v mezičase – než se z vinařství dostane k vám.
Sami asi už víte, jak je náročné dovézt lahev burčáku na delší vzdálenost. Představte si, že takových lahví budete mít za zády 500 a za slunečného dne pojedete s tímto „živým“ materiálem z Moravy do Prahy po české dálnici. Pravděpodobně toho moc nedovezete…
Naproti tomu hotové víno se nechová jako ruční granáty nebo bitcoiny – jakmile je nalahvované, nehody jako výbuch lahve se dějí velmi vzácně, většinou proto, že víno nebylo dobře ošetřené a rozkvasilo se v lahvi. A jeho hodnota zůstává víceméně stabilní, u vín vhodných k archivaci s časem ještě roste. Naproti tomu, když burčák nemá správné podmínky, je snadné hodnotný náklad zlikvidovat během jediné cesty do Prahy.
Jak skladovat burčák
Jak skladovat burčák?
Burčák neustále kvasí, ať už ho necháte venku nebo v lednici. Vždy nezapomeňte povolit víčko. Pěvně uzavřené víčko během pár hodin zajistí takový tlak v lahvi, že nádoba pravděpodobně vybuchne a vám zbydou jen oči pro pláč a hodiny uklízení před sebou. Vždy povolené víčko nebo malá dírka v něm je nutnost pro bezpečné skladování burčáku.
Jak dlouho vydrží burčák v lednici?
Skladováním burčáku v lednici zpomalíme proces kvašení a vydrží tak déle sladký a v kondici. Čtyři dny v lednici by měl zvládnout, pokud dodržíte podmínku přístupu vzduchu. Jestli máte rádi přísnější burčák, můžete ho nechat kvasit při pokojové teplotě tak dlouho, než vám bude chutnat, třeba i do druhého/třetího dne. Ale sledujte ho a ochutnávejte – nikdy nevíte, jak moc je ten váš burčák „živý“, v teplejší místnosti může kvašení proběhnout rychleji.
Jak se chováme k burčáku my?
U nás nekoupíte nejlevnější burčák na trhu, ale stoprocentně ten nejlepší. Proč? Vinaře známe osobně a za jeho kvalitu ručíme. Čerstvost je u nás základ.
Burčák se lahvuje v noci v klimatizovaných halách přímo ve vinařství. Nalepí se etikety, abyste měli jistotu, co pijete a odkud burčák pochází. Ve 4 hodiny ráno vyjíždí auto, tak aby i doprava probíhala co nejvíce v chladu a Vaše láhev burčáku tu byla v dopoledních hodinách. A tento proces se opakuje třikrát až čtyřikrát týdně.
U nás burčák skladujeme výhradně v lednicích a k vám se tak dostane v té nejlepší kondici.
Mnoho zákazníků za námi chodí, že koupili burčák jinde a celou lahev museli vylít. To se vám u nás nestane. Takže ve výsledku si pochutnáte a ještě pár kaček ušetříte. :)
Kolik procent alkoholu má burčák
Záleží, jak čerstvý burčák pijete. Kvasinky postupně konzumují cukr a přeměňují ho na alkohol a oxid uhličitý. Obecně se dá říci, že čím sladší burčák je, tím menší podíl alkoholu obsahuje.
Pokud je burčák ještě před svým vrcholem, může mít jen 1 % alkoholu. Ale u staršího burčáku může množství alkoholu dosahovat kolem 7 %. Nejčastěji se setkáte s burčákem v rozmezí kolem 4-6 % alkoholu.
Zdravotní účinky burčáku
Je burčák zdravý?
Čerstvý burčák obsahuje přírodní cukry, které jsou skvělým zdrojem energie.
Říká se, že burčáku byste měli vypít, tolik kolik máte krve. Nevíme, co je na tom pravdy, ale v malých dávkách je burčák jednoznačně zdraví prospěšný.
Tady jsou fakta — mililitr burčáku obsahuje až 2 miliony kvasinek a probiotik, mnoho minerálů a kyselin, které mají příznivé účinky zejména na pleť, vlasy, nehty a trávení, ale i na nervovou soustavu.
Právě díky kvasinkám je bohatý na vitaminy skupiny B. V burčáku najdeme zinek, hořčík, železo a mangan, které mají pozitivní vliv na činnost srdce a správnou funkci nervového systému. Je v něm solidní dávka vitaminu C i kyseliny listové.
Nemluvě o příznivém a (pověstně) rychlém vlivu na metabolické procesy. Diabetici by si měli burčák popíjet s obezřetností, protože čerstvý burčák obsahuje vysoký podíl přírodních cukrů – fruktózy.